tisdag 4 maj 2010

eTwinning fyller fem år
Imorgon onsdag firas femårsdagen av Europeiska kommissionens skolsatsning eTwinning. Hela 90 000 lärare i hela Europa samarbetar idag internationellt med hjälp av de digitala verktyg eTwinning erbjuder. För att fira femårsdagen äger ett stort antal ballongsläpp rum i 32 europeiska länder imorgon, bland annat i Stockholm och Malmö.
Klockan 12.00 imorgon släpps blå och gula ballonger från två eTwinning-aktiva skolor i Stockholm och Malmö. I Stockholm äger ballongsläppet rum på Ross Tensta gymnasium och i Malmö på Kungshögskolan.
eTwinning – en del av Europeiska kommissionens program Comenius – ger Europas lärare och elever verktyg och stöd i att arbeta med internationalisering hemma på skolan. De digitala samarbetsformerna är ett enkelt sätt att komma igång med internationaliseringsarbetet och passar bra för ämnesövergripande arbetssätt.
– Skolorna bestämmer tillsammans innehåll och form för samarbetet. Både planeringsprocessen och genomförandet ger lärare och elever många tillfällen att reflektera över sitt lärande och sin vardag, säger Ann-Marie Degerström, handläggare för eTwinning på Internationella programkontoret.
Sedan starten 2005 har 90 000 skolor i hela Europa registrerat sig i eTwinnings databas. I Sverige finns drygt 2 000 registrerade lärare. Totalt pågår lite mer än 300 projekt. eTwinning kan med fördel kombineras med andra programdelar inom Comenius, till exempel Comenius partnerskap som ger möjlighet till bidrag till för att resa med elever.
Ballongsläpp i Stockholm och Malmö
Stockholm:
Ross Tensta gymnasium (vid paviljongen), Hagstråket 11, Spånga. Tid: kl. 12.00
Malmö:
Kungshögskolan (vid flaggstången), Lerbäcksvägen 15, Oxie. Tid: kl. 12.00

Hälsningar Monica